Nyheter

Judith Schalansky. Foto: René Fietzek (bilden är beskuren)

Göteborgs Litteraturhus c/o Littfest och Judisk kultur i Sverige: Judith Schalansky

Postad den: 16 januari, 2024
Av: SG

Ibland presenterar Göteborgs Litteraturhus program på andra scener än den egna. Littfest i Umeå är en sådan scen vi gärna återkommer till. Till 2024 års festival är vi stolta och glada över att presentera följande programpunkt:

KANARIEFÅGELNS TYSTNAD
Lördagen den 16 mars 2024 kl 16.15, Studion, Folkets hus, Umeå.

Judith Schalansky slog igenom stort med Atlas över avlägsna öar (2009). I sin nya essä Schwankende Kanarien – som lagom till Littfest utkommer på svenska med titeln Vacklande kanarier, i översättning av Linda Östergaard – utforskas varningssystem vid eskalerande ekologiska kriser. Kanariefågelns tystnad, en gång en signal om syrebrist för gruvarbetare, blir en ledstjärna genom författarens text. Essän, rik och grenig, undersöker begrepp och skapar nya myter som står emot berättelsen om världens undergång.

På Littfest diskuterar Schalansky och Stefan Jonsson, författare och professor i etnicitet vid REMESO, livets förutsättningar och hur förluster faktiskt kan forma mening.

Biljetter hittar ni här: littfest.se/biljetter

Presenteras i samarbete med Littfest, Pequod, ABF och Goethe-Institutet

 


Måndagen efter Littfest bjuder vi in till ännu ett samtal med Judith Schalansky, denna gång i samtal med författaren och kritikern Amelie Björck på Konstakademien i Stockholm – i nära samarbete med Goethe Institutet och Judisk Kultur i Sverige.

KANARIEFÅGELNS TYSTNAD

Måndag 18 mars kl. 19:00, Konstakademien, Stockholm.
Inträde: 100 kronor
>Biljetter

Den nyligen utkomna essän knyter på många sätt an till tematiken i Judith Schalanskys tidigare verk Atlas över avlägsna öar (2009), Giraffens hals (2013) samt En förteckning över några förluster (2018) men den här gången är frågan om dramaturgi i människans tidsålder mer akut. Vilka former av berättande är relevanta när ”kanariefågeln i kolgruvan” signalerar att tiden håller på att rinna ut? Vilken roll kan fiktionen spela? Och vetenskap? Och historia? Och författaren?

Judith Schalansky är författare, född i Greifswald 1980. Hennes böcker har översatts till mer än 20 språk och har fått ett flertal utmärkelser. Hon är dessutom redaktör för den hyllade bokserien Naturkunden från tyska förlaget Matthes & Seitz.

Amelie Björck är lektor i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola, samt kritiker i Aftonbladet. Hennes forskning och skrivande har de senaste åren framför allt ägnats åt litterära djurstudier och ekokritik. Hennes senaste bok är Zooësis. Om kulturella gestaltningar av lantbruksdjurens tid och liv (Glänta, 2018).

LÄS MER HÄR