Nyheter

Två barn läser poesi som är gjuten på brunnslock i Göteborg. Foto: Lo Birgersson

Göteborg utnämnd till Unesco City of Literature

Postad den: 8 november, 2021
Av: SG

Hurra! Idag är vi glada för idag har staden Göteborg blivit utnämnd till Unesco City of Literature i det internationella nätverket för kreativa städer.

När totalt 49 nya kreativa städer världen över tillkännagavs uppmärksammades Göteborg tillsammans med Jakarta och Vilnius som nya litteraturstäder. Utnämningen gör Göteborg till Sveriges första kreativa stad inom området litteratur.

Göteborgs Litteraturhus har sedan flera år tillbaka varit djupt involverade i arbetet med ansökan och gläds idag åt att det internationella erkännandet men framförallt åt att nu få träda in i arbetet och utbytet med de andra litteraturstäderna runtom i världen. Samarbetet med ansökan har varit en unik satsning från många aktörer: Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, Bokmässan, Författarcentrum Väst och vi på Göteborgs Litteraturhus – men många många fler har deltagit, engagerats och visat stöd under det omfattande arbetet med att ta fram en ansökan.

Nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla Göteborgs frodiga litterära liv så att det blir ännu mer vildvuxet, livligt, myllrande och viktigt också för de som inte redan läser och skriver till vardags. Mer konkret vad utnämningen kan innebära och hur arbetet fortlöper inom nätverket av UNESCO litteraturstäder blir tydligare i mars 2022. I förberedelserna för att utses till City of Literature gjorde samverkansparterna en kartläggning av litterära verksamheter i Västra Götaland och just nu bearbetas och redigeras den, för att presenteras i mars. Då bjuds alla aktörer som medverkat i kartläggningen in till release.

Kartläggningen över litteraturen i Göteborg och hela regionen kan ses som ett verktyg, en gemensam karta och inte minst som en start av den utvidgande rörelse som bjuder in ännu fler att ansluta till arbetet med litteraturstaden Göteborg.

Läs pressmeddelandet från Göteborgs stad här.