07 september 2020. Jakten efter spillrorna av det judiska Centraleuropa

Arr: Judiska salongen

Livesändningen startar 19.00.

20 besökare välkomna!

Välkomna till höstens första Judiska salong! Peter Handberg och Helena Trus samtalar om sina resor på jakt efter spillrorna av det judiska Centraleuropa.

I ”Världens yttersta platser – Judiska spår” (nominerad till Augustpriset 2019) reser Peter Handberg i Alfred Döblins spår på jakt efter spillrorna av det judiska Centraleuropa. Vilka rester av judiskt liv återstår? Vilka minnen bär människor på? Handberg intervjuar ögonvittnen, besöker platser för nästan bortglömda massakrer och umgås med levande och döda representanter för ett judiskt Europa.

Helena Trus har under flera års tid intervjuat sin farmor och debutverket ”Ett kilo socker – Farmor glömmer aldrig priset på sitt liv” (2019) handlar om ett av de sista vittnena till Förintelsen. Trus berättar om sitt verk och om resan till farmoderns by Chorosnytsja i Ukraina för att söka efter spåren och minnet av sin mördade familj.

Samtalet leds av Anna Grinzweig Jacobsson som själv sökt sin familjs spår i den ukrainska staden Dubno, en essä som publicerades i Ord & Bild (2018, Nr 1).

Salongen kommer att sändas på Judiska salongens Facebooksida i realtid och med en begränsad publik i lokalen. Länk till sändningen läggs upp ca 10 min före start.

Gäster är välkomna! Eftersom antalet platser är begränsat är föranmälan obligatorisk. Anmäl via mejl till info@judiskasalongen.se, det finns 20 platser och först till kvarn gäller.

Se information från Göteborgs Litteraturhus om hur arrangemangen anpassats p.g.a. Covid-19: Här

Sändningen genomförs med stöd av Nätverkstan och streamingproducent Leif Eriksson.

Sponsorer: Göteborgs Stads kulturnämnd, Katz Judiska Kulturfond, Statens kulturråd samt Olle Katz.

Varmt välkomna!