21 oktober 2022, kl: 19:00. Göteborgs Romanfestival

Arr: Göteborgs Romanfestival

Femte upplagan av Göteborgs Romanfestival är en nedstigning under jord. Vi lyssnar till blasfemiska rykten och barbariska dissonanser från helvetet, vi gräver i jorden mellan raderna hos Birgitta Trotzig, vi frågar oss var undergroundlitteraturen finns idag, läser dagböcker från skuggorna och plockar fram de förbjudna böckerna ur historien.

2022 års festival går av stapeln på Göteborgs Litteraturhus 14-15 oktober, samt 21 oktober och 26 november.

Inträde 100:- betalas med Swish på plats till nummer 123 116 97 54

Program 21 oktober, dag 3:

 

19.00 Romanåret som gått

En av våra populära och stående programpunkter. Ingrid Elam, Mattias Hagberg och Martin Engberg samtalar om romanåret som gått. Finns det några titlar som sticker ut? Går det att se några särskilda tendenser i utgivningen?

20.00 Ingvild H. Rishøi

Ingvild H. Rishøi har gjort sig känd som en av nordens främsta novellister. Hon debuterade 2007 med La stå. På svenska har novellsamlingen Vinternoveller och kortromanen Stargate: en julberättelse publiceras av Flo Förlag. Här samtalar hon om sitt författarskap med Victor Estby, från Bokdagarna i Dalsland. Programpunkten görs i ett samarbete mellan Bokdagarna i Dalsland, Trollhättans poesifestival och Göteborgs Romanfestival.

21.00 Olympia Press och skräcken för det erotiska

Detta är berättelsen om förlaget Olympia Press, som med sin utgivning kom att förändra bokmarknaden och avskaffa censuren för alltid. I sin källare hyste förlaget en kader av anonyma, amfetamintuggande skribenter som snodde ihop pornografi på ackord. Skräcken för det erotiska var i början av 1900-talet närmast fobisk i Europa. Censuren slog ner på minsta antydan till sexuella skildringar i skönlitteraturen, och författare slängdes i fängelse om de bröt mot censurlagarna. Det öppnade upp före en lukrativ, underjordisk försäljning av litteratur som kunde tillfredsställa läsarnas lustar, en utgivning som länge producerades, distribuerades och såldes helt illegalt under disk.

Idag betingar Olympia Prees en gång så billiga pocketböcker summor på flera hundratusen kronor och jagas av samlare från hela världen.

Författaren och kulturskribenten Gabriella Håkansson tar avstamp i sin egen samling av Olympia Press, som hon byggt upp under flera decennier – och berättar förlagets lika fascinerande som hårresande historia för oss.