14 oktober 2022, kl: 19:00. Göteborgs Romanfestival 14 oktober

Arr: Göteborgs Romanfestival

Femte upplagan av Göteborgs Romanfestival är en nedstigning under jord. Vi lyssnar till blasfemiska rykten och barbariska dissonanser från helvetet, vi gräver i jorden mellan raderna hos Birgitta Trotzig, vi frågar oss var undergroundlitteraturen finns idag, läser dagböcker från skuggorna och plockar fram de förbjudna böckerna ur historien.

2022 års festival går av stapeln på Göteborgs Litteraturhus 14-15 oktober, samt 21 oktober.

Inträde 100:- betalas med Swish på plats till nummer 123 116 97 54

Program 14 oktober, dag 1:

19.00 Vägvisare till underjorden / Ruiner. 

Fredrik Nybergs diktsamling Ruiner graviterar nedåt, mot underjorden och det underjordiska. Den utgör ett växelbruk av poesi och prosa, men skriver också i dialog med avdelningen ”Novisen i Spalato” i Gunnar Ekelöfs Vägvisare till underjorden. Här läser han själv ur Ruiner, medan skådespelaren Caroline Andréason läser ur Ekelöfs dikter. Läsningarna följs av Fredrik Nyberg samtalar med Martin Engberg om diktsamlingen Ruiner som beskrivs som den första boken i en serie som “på olika vis är upptagen av en graviterande rörelse nedåt, mot undergången och underjorden” – vad är detta för projekt? Hur kommer det sig att det rör sig både mellan prosa och poesi?

 

20.00 Jorden mellan raderna – om Dykungens dotter

Birgitta Trotzigts författarskap befinner sig påtagligt nära marken. Det är ur jorden, ur själva mullen och dyn, som hennes karaktärer stiger fram. Men hur? Och varför? Mattias Hagberg samtalar med Anneli Jordahl och Jessica Schiefauer om Birgitta Trotzigs författarskap i allmänhet och Dykungens dotter i synnerhet.

 

21.00 Blasfemiska rykten och barbariska dissonanser

På vilket sätt har litterära föreställningsvärldar påverkat vår klingande bild av helvetet och modern poplyrik? Med utgångspunkt i låttexter samt två tunga epos – Det förlorade paradiset av John Milton och Den gudomliga komedin av Dante Alighieri – utforskar Johanna Paulsson den musikaliska underjorden. Det blir musik av alltifrån Imperiet och Einstürzende Neubauten till Nick Cave och Lana Del Rey.

Johanna Paulsson, frilansande kulturjournalist och musikkritiker i bland annat Dagens Nyheter.