13 mars 2019. DON JUAN & HALL

Arr: Bo Ejeby förlag

TID: 19.30 Entré 100 kr (ej förköp)

DON JUAN & HALL
Om Mozarts opera Don Giovanni och den frånvarande huvudpersonen

I rollistan till Mozarts opera beskrivs Don Juan som »en extremt lössläppt ung man«. Förförare, rebell och mördare. Närvarande överallt men ändå märkligt frånvarande. Som vore han gjord bara av musik. Eller för de mest labyrintiskt förvillande rum. Vem är denne Don Juan? Eller vad är han? En tragikomisk loser, en idealistisk hjältefigur, ett stycke rent begär – eller vad?

I vår helafton försöker vi förstå denna mytiska gestalt inte bara genom hur han framträder som ett revolutionerande nytt dialogiskt väsen hos Mozart och hans librettist Da Ponte i det sena 1700-talet. Utan också genom att gå tillbaka till hans ursprung i 1600-talets teater. Och därefter följa hans vidare förvandlingar under 1800-talets romantik då han blir en ikonisk gestalt inom litteraturen. En Don Juan som har haft djupa effekter på vår syn på honom ända in i våra dagar.

Därför kommer vi också att minnas och reflektera över Etienne Glasers iscensättning av Mozarts opera som gjordes på Stora Teatern i Göteborg 1983. En i dag legendarisk föreställning som också låg till grund för Suzanne Ostens film Bröderna Mozart.

Medverkande
Andrea Tjäder sopran
Harald Svensson pianist
Ingrid Elam litteraturvetare och kritiker
Catharina Dyrssen professor i arkitektur
P A Tjäder teatervetare och dramaturg
Gunnar D Hansson poet och litteraturvetare
Martin Nyström musikkritiker och samtalsledare
Bo Ejeby förläggare och producent