18 april 2021. Bengt Anderberg sällskapets årsmöte. Gäst: Aino Trosell

Arr: Bengt Anderberg sällskapet

Tid: 15.00. Begränsat antal platser. Obligatorisk föranmälan.

”Det här skulle mamma ha sett”, tänkte Aino Trosell, 17 år, när hon första gången kom in i Bengt Anderbergs kök på Hisingen och upptäckte att författaren hade en bokhylla i köket. ”Detta var kultur, förfinad matlagning, blicken i en diktsamling medan man rörde om i kastrullerna.”

Söndag 18 april 15.30 i samband med Bengt Anderbergsällskapets årsmöte berättar författaren Aino Trosell mer om betydelsen av att ha en bokhylla och vad som inspirerar i ett skrivande liv apropå sitt minne från Bengt Anderbergs kök.

 

Aino Trosell som debuterade 1978 är aktuell med nya boken ”Varvsslammer”, hennes 27:e, en kärleksfull beskrivning av varvens stora betydelse för staden Göteborg. Boken är baserad på hennes erfarenheter som en av endast åtta kvinnor på Arendal.

Bengt Anderbergs bokhylla då? Jodå, den innehöll allt kokböcker också. Redan på 50-talet argumenterade författaren för jämställdhet i hushållsarbetet och hustrun Astrid har berättade att hos dem var det Bengt som skötte det mesta av matlagning, disk och annat hushållsarbete.

För den som inte har möjlighet att komma till litteraturhuset på söndag har Aino Trosell skrivit om mötet med bokhyllan i boken ”Lärdare än djävulen, frommare än änglarna – elva röster om Bengt Anderberg” som gavs ut av Bengt Anderbergsällskapet förra året i samband med att författaren skulle ha fyllt 100 år. Boken finns även att köpa på årsmötet. Text: Ingrid Norrman

Föranmälan görs via epost till Margareta