12 februari 2020. Allt jag känner är att mina fötter gör ont – En bok av Niclas Sennerteg om förhören med Rudolf Höss

Arr: Göteborgs Litteraturhus & Minerva

Tid kl 19.00. Fri entré

I en serie möten med förhörsledare och psykologer gav Auschwitzkommendanten Rudolf Höss skakande inblickar i den nazistiska mordapparaten. I författaren och journalisten Niclas Sennertegs nya bok ”Allt jag känner är att mina fötter gör ont – Förhören med Rudolf Höss” får vi följa hur krigsbrottsutredarna bit för bit försökte reda ut vad som egentligen hade hänt. Sennerteg besöker Göteborgs Litteraturhus för ett samtal med Eva-Lotta Hultén om bokens innehåll, form och arbetsprocess.

Samtalspartner: Eva-Lotta Hultén

 

Fråga: ”Vad anser ni själv om det ni gjort? Lider ni av känslomässig oro?”
Svar: ”Allt jag känner är att mina fötter gör ont.”

Auschwitzkommendanten Rudolf Höss osminkade vittnesmål inför krigsförbrytarrättegången i Nurnberg 1946 blev en världssensation. Aldrig tidigare hade någon talat så öppet och oberört om så ofantliga brott som de Höss hade begått under folkmordet på Europas judar i lagerkomplexet Auschwitz-Birkenau.

Ett annat drama pågick också i skuggan av den pågaende rättegången: I en serie möten med förhörsledare och psykologer gav Rudolf Höss skakande inblickar i den nazistiska mordapparaten och sin egen personlighet. Med hjälp av opublicerade förhörsprotokoll och vittnesmål skildrar boken hur krigsbrottsutredarna bit for bit försokte reda ut vad som egentligen hade hänt.

Boken granskar också en rad seglivade påståenden om Höss. Oftast utmålas han som en exemplarisk SS-man som blint lydde order, som en skrivbordsmördare och teknokrat. Han ska inte ha varit en sadistisk eller grym person, kanske en Dr Jekyll/Mr Hyde-människa som obekymrat ledde ett folkmord på dagarna och levde ett stilla familjeliv på fritiden. Man har också velat se ett frö till insikt och ånger hos Höss under tiden i fängelset. Men stämmer allt detta verkligen?

 

Pressfoto: Daniel Ekbladh