Artboard 1@2x

Göteborgs Litteraturhus
c/o Världskulturmuseet

den 29 & 30 september 2017

Litteraturen är på samma gång stark & sårbar. På vilka sätt kan denna sårbarhet & denna styrka hjälpa oss förstå & motarbeta rasismens verkningar? Vilken roll kan litteraturen spela här & nu? Det är frågor som varit brännande aktuella i arbetet med programläggningen av dessa scener & samtal, som har uppstått ur ett behov av ytterligare platser, parallella med årets bokmässa, för att ge rum åt litteraturens kraft & mångfald.

Under våren har författare, arrangörer, journalister, bibliotekarier & läsare hört av sig med tankar, förslag & uppmuntran – vi är många som bidrar med programinnehåll, engagemang, tid & arbetskraft.

Med Scener & samtal vill vi öka möjligheten för alla som läser & engagerar sig i frågor som är personliga & på samma gång gemensamma att komma samman för att lyssna, prata, tänka & läsa tillsammans.

I programmet ryms en lång rad läsningar av poeter & författare, här finns samtal om aktuella böcker & en mängd seminarier som på olika sätt tar upp frågor kring hur vi vill leva tillsammans & hur vi bäst värnar det demokratiska samhälle vi är en del av.

Tack till alla som bidrar till programmet & tack till alla ni som deltar som publik – hjärtinnerligt välkomna!

/Jesper Brygger (Konstnärlig ledare), Sofia Gräsberg (Verksamhetsledare), Styrelsen & Göteborgs Litteraturhus medlemmar.

Tack Norstedts förlag & Bonnierförlagen för stöd & ekonomiska bidrag. Ett extra stort tack till stiftelsen Natur&Kultur för det mycket användbara anslaget på 200 000 kronor.

Tack också till Johan Ahlbäck för formgivning & tålamod, tack till Patrik Tornéus, Littfest, för goda råd & pepp. Tack till Litterär gestaltnings kollegium (GU) för kritik & stöd, till Marit Kapla, Ord&Bild Linn Hansén, Glänta för redaktionellt bistånd & Anna Tarschys, Världskulturmuseet, för proffsig input. Sist men inte minst: tack till alla volontärer som jobbar på plats under scener & samtal.

BILJETTINFO

Fredagens program på Göteborgs Litteraturhus har fri entré, men platserna är begränsade & biljett rekommenderas å det varmaste. Gratisbiljetterna släpps via billetto den 10 augusti. (Direktlänk finns under respektive programpunkt, scrolla ner till fredagens program!)

Gläntas afton om antifascistiska strategier kostar 100kr i inträde – prenumeranter går in gratis.

Lördagens program på Världskulturmuseet kostar 100kr i inträde. Fri entré för alla under 19 år! Om du köper Världskulturmuseets klubbkort får du mycket för pengarna & har dessutom chans att köpa biljetten för lördagens program lite tidigare och med rabatt (140kr för klubbkort & heldagsbiljett).

Här kan du köpa din biljett! Är du intresserad av klubbkort så går det att köpa det online.

Det kommer också gå att lösa biljett i dörren den 30/sept. Världskulturmuseet öppnar kl 10:00 & programmen startar kl 10:30.

Bra att veta om återbesök under dagen: om du lämnar museet under dagen och vill komma tillbaka senare så går det givetvis bra – men vi kan tyvärr inte garantera din plats. Ifall det har bildats kö får du alltså ställa dig i den. Detta beror på att vi bara har en biljett för allt program, men av säkerhetsskäl måste hålla koll på hur många som befinner sig i museet.

29/SEPT, FREDAG
GÖTEBORGS LITTERATURHUS

29/SEPT, FREDAG KL. 10:30–11:30
GÖTEBORGS LITTERATURHUS

Abraham & Ester Frischer. Fotograf: Tommy Wiberg

I skuggan av Förintelsen: Vad hände i tystnaden & vad händer när den blir ord? 

Ivar Frischer i samtal med Karin Brygger

Ivar Frischers föräldrar överlevde Förintelsen & kom till Sverige 1945. Här började de efter rehabiliteringen ett nytt liv & fick med åren tre pojkar. Många barn till överlevande – inte bara här i Sverige – ärvde föräldrarnas trauma. En genomgående erfarenhet för Andra generationen är att många växt upp i en tystnad, eftersom föräldrarnas intention varit att skydda sina barn från sin egen smärta. Men också tystnad kan vara öronbedövande.

När tystnaden bryts öppnas dörren till det förflutna, men också till ett helande. Ivar Frischer är idag medlem av Judiska församlingens Överlevandegrupp & föreläser på skolor om Förintelsen. Ivars storebror Josef Frischer gjorde i mitten av sitt liv en film om deras föräldrar & reste då tillbaka till lägren med dem.

Ivar Frischer är chefsdesigner på Yovinn AB. Karin Brygger är doktorand i litteraturvetenskap, poet & kulturskribent för bland annat Göteborgs-Posten. För G-P skriver hon en serie artiklar om Göteborgs judiska historia, artikeln om Abraham & Ester Frischer publicerades våren 2017.

KLICKA HÄR FÖR BILJETT

Arr: Göteborgs Litteraturhus

29/SEPT, FREDAG. KL 12:30–13:30
GÖTEBORGS LITTERATURHUS

Fotografer: Arbetet, Dagens Arbete, Jan-Åke Eriksson

När vardagen tas ifrån oss

Ett samtal om hot & hat, & vad vi ger upp när vi lämnar verkligheten åt dem som vill krossa demokratin. I boken ”Tackla hatet: om näthat, hot – och hur du skyddar dig” (Ordfront, 2017) möter vi berättelser om att

Det slutade med att jag raderade min text. Det blev ohanterligt och någon av alla hatare kunde ju få för sig något.

När polisen sa att vi får nog spärra av ditt hem, för säkerhets skull, tänkte jag bara; nej, inte nu igen.

Jag bodde på hotell ett tag. Det kallades att jag var på ”hemlig ort”

Martin Klepke, politisk redaktör på Arbetet, Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, & Rebecka Bohlin, nyhetschef på Etc & författare till boken ”Tackla hatet”, samtalar om hot & hat inom journalistiken. De har alla drabbats, deras familjer har drabbats. Vilka tankar skapar det & vad bör & kan vi göra när samhället samtidigt öppnar upp fler arenor för dem som förespråkar hat & våld.

KLICKA HÄR FÖR BILJETT

29/SEPT, FREDAG. KL 13:45–14:45
GÖTEBORGS LITTERATURHUS

 

Fake news: Hur ska sakprosan värja sig?

Patrik LundbergKatarina GraffmanGellert Tamas samt Åsa Wikforss. Moderator: Ulrika Kärnborg

Efter terrorattacken i Stockholm våren 2017 har debatten om källkritik varit intensiv. Samtidig som det offentliga samhället & civilsamhället stod pall, sviktade några av landets nyhetsmedier. Timmarna efter dådet florerade rykten som spreds i så väl sociala som etablerade medier.

Vilka konsekvenser får det förändrade medielandskapet för medborgarnas möjligheter att orientera sig? Hur ska förläggare förhålla sig till fenomen som faktaresistens & filterbubblor? Blir utgivningen av sakprosa viktigare när journalistiken krisar? Ska verkligen författaren vara ansvarig utgivare? & hur är det med faktafelen i faktaböckerna, blir de vanligare?

KLICKA HÄR FÖR BILJETT

Arr: Sveriges Författarförbund

29/SEPT, FREDAG. KL 15:15–15:45
GÖTEBORGS LITTERATURHUS

Humtankpriset 2017

Samhället behöver humanistiska kunskaper. Humaniora behöver nå ut i samhället. Därför utdelar tankesmedjan Humtank för tredje året i rad Humtankpriset till en akademiker som på ett förtjänstfullt sätt synliggjort humanioras betydelse i offentligheten.

Tidigare pristagare av Humtankpriset har varit Sharon Rider, professor i filosofi; Mohammad Fazlhashemi, professor islamisk teologi & filosof båda vid Uppsala universitet.

Årets pristagare är en färgstark akademiker vid Göteborgs universitet som alltid står upp för humaniora i sociala medier & i den offentliga debatten. Kom & hör vem det är & välkomna på prisutdelning!

Arr: Humtank

29/SEPT, FREDAG. KL 16:00–16:30
GÖTEBORGS LITTERATURHUS

Fotografer: Ola-Kjellbye, Ludwig Trollare, Privat

Är twittrare de nya kulturmännen?

Johannes Klenells debutroman Det fria ordet (Natur&Kultur, 2016) & Henrik Bromanders roman Bara en kram (Bokförlaget Atlas, 2017) handlar om förlagsarbetaren Jonas respektive krönikören Jens – två huvudkaraktärer som förmodligen hade high fiveat varandra en hel del på Twitter om de funnits i verkligheten.

”En geléartad brist på ryggrad och stadga, men också den manetliknande tendensen att liksom bara flyta med dit strömmarna bär” skriver Johan Hilton i DN om den nya generationen kulturmän, som han kallar för ”kulturmaneter”. Varför är det så lockande att skriva om slappa halvunga män? Är twittrare verkligen de nya kulturmännen? Står sig patriarkatet lika starkt inom kulturvärlden i den nya virala tyckonomin som det gjorde förr? Är det kanske starkare?

JOHANNES KLENELL, till vardags förläggare på Galago, &  HENRIK BROMANDER, serietecknare & författare, diskuterar med journalisten INA LUNDSTRÖM.

KLICKA HÄR FÖR BILJETT

29/SEPT, FREDAG. KL 17:00–20:00
GÖTEBORGS LITTERATURHUS

Release! Författaren som aktivist

Panelsamtal om författarens roll som aktivist & demokratiförsvarare med efterföljande releasemingel för höstnumret med samma tema.

Författarens chefredaktör Lisa Bjurwald leder debatten.

Fri entré – men obligatorisk föranmälan till forfattaren@sff.info

Arr: Författaren

29/SEPT, FREDAG
KL 18:00–02:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

29/SEPT, FREDAG. KL 18:00–02:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

KARIM & KARAM

Gläntas helkväll om ­antirasistiska strategier

Glänta flyttar verksamheten under årets bokmässa. ­Istället för en monter välkomnar vi vår publik till en helkväll på Världskulturmuseet.

Kvällen börjar med läsningar, mikroföreläsningar, samtal, musik­framträdanden, & fortsätter med dj:s & dansgolv. Bar & restaurang öppen hela kvällen.

Tillsammans med poeter & teoretiker, artister & aktivister, kommer vi att diskutera de frågor vi i det här läget uppfattar som mest akuta: Utifrån vilka likheter & skillnader är det idag mest relevant att skapa allianser? Vilka idéer om vi & dem styr våra strategiska val av motstånd mot rasistiska krafter? I vilka situationer är det viktigt att mötas på samma plats? I vilka lägen är det bäst att ta avstånd? När ska vi agera inifrån vad det nu kan vara, & när ska vi istället försöka etablera alternativa strukturer?

Entré 100 kr (gratis för Gläntaprenumeranter)

30/SEPT, LÖRDAG
VÄRLDSKULTURMUSEET

Scen: Stora salen

30/SEPT, LÖRDAG. KL 11:30–12:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

STORA SALEN

Fotografer: Eva-Wernlid, Angelica Zander

Den ensamme terroristen.
Om lone wolves, näthat & brinnande flykting­förläggningar

Mattias Gardell & Heléne Lööw
Hur kan vi förstå de senaste årens attacker mot flyktingboenden, romska läger & moskéer? Hur skiljer sig dagens situation från det politiska våld som skakade Sverige på tidigt 1990-tal? Vad vet vi om de drygt 130 ensamagerande terrorister som slagit till i Sverige & Europa sedan millennieskiftet? Vilken betydelse har raskrigs­litteratur, sociala medier & ”alternativa fakta”? Är verkligen ensamvargar ensamma?

På seminariet diskuterar Mattias Gardell, professor vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism & Heléne Lööw, historiker vid Uppsala universitet, dessa för samtiden akuta frågor.

Arr: Göteborgs Litteraturhus

30/SEPT, LÖRDAG. KL 13:00–13:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

STORA SALEN

Fotografer: Sara Moritz, Anna-Lena Ahlström

Det vilda huset – ett samtal mellan Hanna Nordenhök & Karolina Ramqvist

I Hanna Nordenhöks nya roman Asparna (Norstedts, 2017) närmar sig olika händelseförlopp ett magnetiskt epicentrum: Råby ungdomsvårdsanstalt, Sveriges äldsta ”räddningshus för förvildade barn”. Asparna är en mörkt sjungande berättelse om social utsatthet & kärleken till ett syskon – & om hur synen på brott & straff, sjukdom & läkning, arv & miljö sett ut genom seklerna. Ett samtal om ungdomsvård, Malmöbilder, syskonkärlek & begäret efter att tämja det vilda.

Karolina Ramqvist är författare & kulturskribent. Hennes senaste bok är en essä om skrivande: Det är natten (Norstedts, 2015). Hanna Nordenhök är författare, litteraturkritiker & doktorand i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Hennes roman Det vita huset i Simpang (Norstedts, 2013) belönades med Göteborgs-Postens litteraturpris.

30/SEPT, LÖRDAG. KL 13:45–14:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

STORA SALEN

SAMAR YAZBEK / FOTOGRAF MUHSIN AKGUN

Fotograf: Muhsin Akgun

Samar Yazbek – berättelser från krigets Syrien

Resa in i tomheten. En berättelse från Syrien av Samar Yazbek är ett enastående litterärt reportage som tar läsaren rakt in i krigets Syrien, & låter oss möta de hårdast drabbade där: den del av befolkningen som inte kan fly någonstans.

Nu i september är Samar Yazbek aktuell med den nya romanen Hon som vandrar, som utkommer på svenska på Ordfront förlag. Det är en gripande & surrealistisk roman som för läsaren närmare en förståelse av fasorna i krigets Syrien.

Samar Yazbek är författare, journalist & poet. Därtill är hon också ett vittne. I hennes arbete, för vilket hon fick Tucholsky-priset 2012, förenas dessa positioner i verk där hon som ingen annan lyfter fram de glömda rösterna från den syriska katastrofen.

Det är för oss en stor ära att få presentera Samar Yazbek i samtal med Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan.

Samtalet förs på svenska & arabiska med tolk.
Arr: Ordfront förlag & Göteborgs Litteraturhus

30/SEPT, LÖRDAG. KL 14:45–15:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

STORA SALEN

 Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Serier & politik – ett samtal mellan Gudrun Schyman & Ellen Ekman

Hösten 2013 började Gudrun Schyman hålla homepartyn runt om i landet i rollen som partiledare för Feministiskt parti. Nyfikna åhörare trängde ihop sig i lägenheter, föreningslokaler, på arbetsplatser & kaféer för att lyssna när en av vår tids mest drivna politiker berättar om hur vi tillsammans ska skapa ett jämställt samhälle.

Homeparty med Gudrun skildrar serieskaparen bakom Lilla Berlin, Ellen Ekman, dessa möten. Resultatet är ett stycke oumbärlig kunskap i serieformat, en grundutbildning i jämställdhet som du borde ha fått i skolan. Välkomna till ett samtal om serier, partipolitik, humor & feminism.

Arr: Leopard förlag

30/SEPT, LÖRDAG. KL 15:30–16:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

STORA SALEN

 Fotograf: Marianne Lindberg De Geer

Kamplust som drivkraft

Med Marianne Lindberg De Geer & Yolanda Aurora Bohm Ramirez

Vem eller vad bestämmer vilka roller vi intar i livet? Vad är priset för att vara den som går mot det förväntade? Den hyllade & stridbare konstnären Marianne Lindberg De Geer romandebuterar denna höst med På drift. Tillsammans med poeten & performancekonstnären Yolanda Bohm kommer hon att samtala om skapande, utanförskap, identitet, rädslor & om glädjen i ”att vara besvärlig”.

Marianne Lindberg De Geer är konstnär, dramatiker, regissör & kulturskribent. Fram till november 2017 visas en stor retrospektiv utställning på Färgfabriken i Stockholm. Hon romandebuterar vid 71 års ålder.

Yolanda Aurora Bohm Ramirez är huvudsakligen spoken word-artist & transaktivist. Hon har rest länder & riken runt med bevingade ord & eldkonst i dryga fem år. Hen släpper sin första diktsamling januari 2018, vid blott 30 år levda.

Arr: Brombergs förlag

30/SEPT, LÖRDAG. KL 16:30–17:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

STORA SALEN

Fotograf: Maria Annas

Författarsamhällets skuld till folkbildningen

Kristina Sandberg & Berit Larsson. Moderator: Martin Engberg

Många författare som debuterar idag har slipat sitt skrivande på olika folkhögskolor & kvällskurser runt om i landet. Inte alltid medvetna om att de därmed passerat genom utbildningar som formats utifrån ett folkbildningsideal, & att folkhögskolan – & folkbildningen – möjliggjort författarskap långt innan det fanns renodlade skrivarkurser.

Varför är miljöer byggda på en folkbildningstanke en så bra plats för blivande författare att utvecklas på?

Martin Engberg, författare, modererar ett samtal med författarkollegan Kristina Sandberg & Berit Larsson, folkhögskolelärare & genusvetare.

Arr: Folkuniversitetet

30/SEPT, LÖRDAG. KL 17:15–18:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

STORA SALEN

Fotografer: Sara Mac Key, Caroline Andersson, Sara Mac Key, Magnus Liam Karlsson

Ett skrivande liv

Tove Folkesson, Theodor Kallifatides, Elise Karlsson. Moderator: Ida Linde

Här möts tre författare som i år gett ut romaner där skrivandets relation till en särskild plats är avgörande. Hur påverkas skrivandet av den plats man kommer ifrån? När blir det nödvändigt att återvända & vad händer då?

Ett samtal om rörelsen mellan det välbekanta & det okända, om resan från miljonprogrammet till universitetet, från ön till fastlandet & tillbaka igen – & om resan från tystnad till skrivande.

I Elise Karlssons roman Klass (Natur&Kultur, 2017) börjar Hélène från Rinkeby studera på universitetet & tänker att det kan vara en väg ut. Istället börjar människor & rester ur hennes tidigare liv dyka upp på universitetet, & det blir tydligt att hon inte är färdig med det liv hon försökt lämna bakom sig.

I Tove Folkessons Ölandssången (Weyler förlag, 2017) lämnar huvudpersonen Eva sitt ordnade liv på fastlandet & åker över bron till Öland för att ta reda på vad hon egentligen ärvt från sin släkt på ön: konstnärskap eller galenskap?

I Theodor Kallifatides senaste bok Ännu ett liv (Albert Bonniers förlag, 2017) känner författaren krafterna sina & bestämmer sig för att ge upp skrivandet. Förlösningen kommer med en resa tillbaka till hembyn Molai i Grekland, som blir en resa tillbaka till språket.

Ida Linde är författare, översättare & skrivarkurslärare.

Scen: Studion

30/SEPT, LÖRDAG. KL 11:30–12:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

STUDION

Fotografer: Martin Vallin, Privat, Martin Brunn

Hopplöst, men inte allvarligt – om konst & politik i Centraleuropa

Med Cecilia Hansson & Hynek Pallas. Moderator: Lisa Bjurwald

Ett samtal om överlevnad, motstånd, censur & frihet i en region som är politiskt högaktuellt – Centraleuropa. Författaren & journalisten Cecilia Hansson möter i sin bok Hopplöst, men inte allvarligt (Natur&Kultur, 2017) några av Europas mest kända författare & konstnärer & talar med dem om villkoren för skapande, men också de större frågorna om konstens betydelse & konstnärens möjlighet att påverka samhällsdebatten. Här samtalar hon med Hynek Pallas, kulturjournalist & kritiker, om frågor kring arvet efter kommunism & fascism, auktoritära idéers återkomst & hur varken stabilitet eller trygghet kan tas för given i Europa idag.

Vilket ansvar har egentligen en konstnär att stå upp för det hon eller han tror på? Vilket ansvar & frihet har varje enskild medborgare? Vilka skillnader finns; vem lyssnar vi på & vem tystas när vi försöker förstå berättelserna om dagens Europa?

Moderator är Lisa Bjurwald, journalist, författare & redaktör för tidskriften Författaren.

Arr: Natur&Kultur, Göteborgs Litteraturhus

30/SEPT, LÖRDAG. KL 12:15–12:45
VÄRLDSKULTURMUSEET

STUDION

Fotografer: Magnus Liam Karlsson, Ida Ali Lindqvist

Utan ansikten blir människor till ett folk i koppel

Elisabeth Hjorth & Hanna Hallgren

Med utgångspunkt i sina senaste böcker, Nattens regn och dagens möda (Norstedts förlag, 2017) respektive Det som övar annorlunda likt ett hjärta (Pequod press, 2017) samtalar författarna Elisabeth Hjorth & Hanna Hallgren om läsandets, skrivandets & litteraturens relationer till etik, estetik, tro & dagspolitik.

Nattens regn och dagens möda utspelar sig när värden rustar sig för krig i slutet av 1930-talet, & Sveriges intellektuella samlas i Sigtuna för att diskutera dikten & moralen. Karin Boye, en av de tongivande i sällskapet, känner sig kluven inför debatten & männen som för ordet. Av en slump inleder hon en oväntad vänskap med en kvinna som är gift med en av dessa män, en hemmafru vid namn Ruth Kjellén.

Det som övar annorlunda likt ett hjärta är en diktsvit som påbörjades under Gazakriget 2014 då Hanna Hallgren & kollegan Jenny Tunedal stod i ständig kontakt med den palestinska poeten Somaya el Sousi, som bor i Gaza. Detta är dikter som rör sig mot den punkt där kärleksdikt möter både sorgens politik & motståndets estetik.

Elisabeth Hjorth är författare & forskare i litterär gestaltning vid Konstfack.

Hanna Hallgren är poet & professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Arr: Göteborgs Litteraturhus

30/SEPT, LÖRDAG. KL 13:00–13:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

STUDION

Fotograf: Fredrik Swartling

SKA MAN TALA MED NAZISTER?

Debatten kring Bokmässan & Nya Tider

I samband med att det blev känt att Nya Tider skulle medverka vid Bok- & biblioteksmässan 2016, därefter nekades medverkan & sedan ändå tilläts medverka, har debatten rasat om yttrandefrihet & politisk extremism. Diskussionen har förts både i traditionella & sociala medier, & kommit att omfatta demokratins grundvillkor.

I Ska man tala med nazister? har debatten dokumenterats. Bland skribenterna finns bl a Arundhati Roy, Stefan Jonsson, Lena Andersson, Johannes Anyuru, Helene Lööw, Jan Guillou, Elisabeth Åsbrink m fl. I nyskrivna bidrag jämförs den svenska diskussionen med den kring bokmässorna i Frankfurt & Leipzig. Politiker runt om i landet intervjuas om sina erfarenheter av att ”ta debatten” med Sverigedemokraterna.

Expressens kulturchef Karin Olsson & frilansskribenten Petter Larsson, som båda medverkar i boken, deltar i samtalet tillsammans med dess redaktör, Mikael Löfgren.

Arr: Nätverkstan

30/SEPT, LÖRDAG. KL 13:45–14:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

STUDION

Fotografer: Khim Efraimsson, Ulrik Fallström, Johan Wingborg

Gud, makt, motstånd

Johannes Anyuru, Maria Küchen, Patricia Lorenzoni

I vilken mån har religion fungerat & fortsätter att fungera som grund för motstånd mot förtryck? Innebär religiös mystik världsfrånvändhet – eller revolt?

Författarna Johannes Anyuru, Maria Küchen & Patricia Lorenzoni möts i ett samtal kring Dietrich Bonhoeffers kristna antinazism, befrielseteologins roll i diktaturernas Latinamerika & försöket att skapa ett rum för islam i svensk offentlighet som en form av antifascistisk aktivism. Vad kan dessa rörelser, kamper & idévärldar säga oss i en tid när religiösa skiljelinjer allt mer aggressivt politiseras?

Maria Küchen är författare, essäist & kritiker & har gett ut ett trettiotal böcker; dikt, skönlitterär prosa, facklitteratur & betraktelseböcker på kristen grund. Patricia Lorenzoni är idéhistoriker, författare & kritiker. Nu forskar hon kring katolska kyrkans relation till kolonialism i Brasilien. Johannes Anyuru har gett ut diktböcker, essäer & romaner, senast 2017 med boken De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (Norstedts förlag, 2017).

Arr: Göteborgs Litteraturhus

30/SEPT, LÖRDAG. KL 14:45–15:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

STUDION

Fotografer: Mai Nestor, Anders Hansson

Om elände & broderskap

Författarna Aleksander Motturi & Andrzej Tichý framför en specialskriven text – ett collage av såväl nyskrivna anteckningar som bearbetat & arkiverat material. Allt är tänkt att utspela sig i spänningsfältet mellan elände & broderskap, mellan litteraturens möjligheter & dess ofrånkomliga – & till synes alltmer akuta? – tillkortakommanden. Hägrar våldet som ett resultat av ett litteraturens andliga tomrum? Eller växer det fram ur skrivandets inneboende betingelser?

Aleksander Motturi är författare & filosof, aktuell med romanen Broder (Norstedts förlag, 2017). Andrzej Tichý är författare & gav förra året ut romanen Eländet (Albert Bonniers förlag).

Arr: Göteborgs Litteraturhus

30/SEPT, LÖRDAG. KL 15:30–16:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

STUDION

Fotografer: Khashayar Naderehvandi, Privat, Sara Mac Key

Medborgare. En dikt om rasism.

Athena Farrokhzad & Ylva Habel i samtal med Jenny Tunedal

Claudia Rankines Medborgare handlar om att vara en rasifierad medborgare i en rasistisk stat. Den frågar vad som händer med de kroppar som utsätts för rasism. Den säger att alla kroppar på olika sätt är präglade av rasistiska strukturer av över- & underordning.

I essäer & dikter undersöks & gestaltas rasism som ett språkligt, strukturellt & fysiskt våld som riktas mot människokroppen & är inskrivet i samhällskroppen. Hur kan litteraturen arbeta med & mot detta våld? Hur kan relationen mellan språkligt våld & strukturellt förtryck gestaltas & undersökas i litterära verk?

Ylva Habel, författare & forskare på Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, Uppsala universitet & Athena Farrokhzad, poet, kritiker & översättare, samtalar om dessa & andra frågor utifrån Medborgare & sina egna arbeten. Moderator är poeten Jenny Tunedal som har översatt Medborgare tillsammans med Marie Silkeberg.

Arr: Litterär gestaltning, Akademin Valand, Göteborgs universitet

30/SEPT, LÖRDAG. KL 16:30–17:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

STUDION

Fotografer: Pär Olofsson, Sara Mac Key

Änkans sorg & ensamhet i arbetarhem

Sven Teglund & Anneli Jordahl

Siri Johansson levde som hemmafru i ett arbetarhem i Ångermanland, & började skriva dagbok då hennes make dog. Dagböckerna är sammanställda av sonen & konstnären Sven Teglund i boken ”ensamheten värst” (Teg publishing, 2016). Siris liv är präglat av arbetarklassens ideal men även av tydliga kristna värderingar.

Här samtalar Sven Teglund med författaren Anneli Jordahl, som i sin senaste bok ”Som hundarna i Lafayette Park” (Norstedts, 2016) skildrar änkan Jeanette som förlorat sin make i en arbetsplatsolycka.

Anneli Jordahls roman sammanför svenska arbetaröden med den amerikanska medborgarrättsrörelsen, ett möte som visar vikten av att förstå andras förtryck för att åstadkomma egen förändring. Båda böckerna beskriver konsekvenser av förlusten av livspartner & olika sätt att hantera sorg & tidens gång. När Jordahl beskriver de stora politiska rörelserna fokuserar Siris dagbok på det lilla & vardagliga i livet. 

Arr: Teg publishing

30/SEPT, LÖRDAG. KL 17:15–17:45
VÄRLDSKULTURMUSEET

STUDION

THIRD CULTURE KIDS

 

”Third culture kids” är ett personligt samlingsverk med bilder, text och uttryck från Ra Hidaya Modig. Det är ett samlingsnamn för det 40-tal personer som medverkar i boken, däribland Babak Azarmi, Ibrahima Erik Lundin Banda, Sherihan ”Cherrie” Abdulleh, Mapei, Milad Mohammadi och Rojda Sekersöz. Third culture kids släpps den 20 september av TRANS94 i samarbete med Ordfront förlag.

– Den här boken är ett manifest för identitet. Det är vårt svar på alla fördomar och nonsens som finns i det här landet. När jag bläddrar mig igenom boken så ser jag framtiden, jag läser historier som är för oss och av oss, av dom som inte kan eller vill rätta sig efter den ena eller andra kulturen, säger Babak Azarmi i kollektivet TRANS94 som jobbar med ambitionen att skapa kulturella uttryck istället för att följa dem.

Boken Third culture kids innehåller bilder, texter och uttryck från en rad olika third culture kids som på olika sätt blivit skolade in i ett samhälle som från början inte var deras. De står på tröskeln mellan olika världar, känslan av rotlöshet är ständigt nära, tillhörigheten är inte självklar.

Third culture kids är en term som myntades på 1950-talet som ett uttryck för barn till missionärer eller ambassadörer som växte upp i en annan kultur än sin egen.

En Third Culture Kid är inte fången mellan en dominant kultur och nedärvd kultur. Den är fri där. Fri att forma den efter eget tycke. En Third Culture Kid förhåller sig till andra Third Culture Kids som jämlikar. Alla dörrar är öppna. Den tredje kulturen är en ständigt levande, växande, föränderlig mix vars enda fiende är gränser och stagnation. Den krossar begränsningar och vänder upp och ner förväntningar.

Ett utdrag ur boken:

”(…) Men att värna ens ursprungliga kultur betyder inte att man inte kan bli kär i en ny. Att vara en third culture kid kan vara extremt ansträngande, förvirrande och utmanande. (…)”
– Madeeha Rani Qazi

 

Arr: Göteborgs Litteraturhus & Ordfront förlag

Scen: Seminarierum 3

30/SEPT, LÖRDAG. KL 11:30–12:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 3

Bild: Lublin press

Om poeten & överlevaren Paul Celan

Med Anders Olsson & Mikael van Reis

Paul Celan räknas som en av de mest inflytelserika poeterna under senare 1900-talet. Han var poet på det tyska språket men var ingen tysk poet i nationell mening. Han föddes i Rumänien 1920 & skulle aldrig bo i något Tyskland. Under sina verksamma år som poet – han gick bort 1970 – bodde han i Paris, men gav ut åtta unika diktsamlingar på tyska förlag. Celan tillhörde de få judar som överlevde Förintelsen i Rumänien & mycket av hans poesi kretsar kring denna erfarenhet där tyska språket var hans litterära modersmål & samtidigt de nazistiska mördarnas språk. En konsekvens av den konflikten blev att han förvandlade det poetiska språket till en komprimerad & djupt smärtsam skönhet som öppnar sig efter hand för läsaren.

Mikael van Reis som givit ut essän Den siste poeten (Daidalos, 2015) samtalar med Anders Olsson som översatt Celan i Andningsvändning (Lbln press, 2014).

Arr: Göteborgs Litteraturhus

30/SEPT, LÖRDAG. KL 12:15–12:45
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 3

Den nya fascismen & den gamla

Ett samtal mellan idéhistorikerna Hjalmar FalkAndreas Önnerfors. Moderator: Ann Ighe

Hjalmar Falks forskning är inriktad på politisk idéhistoria, mänskliga rättigheter & kritisk teori. Han kommer presentera ett texturval han har gjort som bidrag till tidskriften Ord&Bilds jubileumsbibliotek på temat ”den gamla och den nya fascismen” & ställa frågan om vad vi egentligen kan lära av fascismteoretiserandets historia.

Andreas Önnerfors forskar om 1700-talet, men också om tysk nyhöger & dess retorik. I förhållande till den aktuella debatten vill han framförallt tala om (höger)kapningen av upplysningens idéarv i den samtida diskursen, & hur det pågår en slags kapning av friheter för frihetens motsats.

Ann Ighe är en av två redaktörer för tidskriften Ord&Bild, samt lektor i ekonomisk historia.

Arr: Ord&Bild

30/SEPT, LÖRDAG. KL 13:00–13:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 3

#jagärhär – civilkurage på nätet

Mina Dennert är författare & journalist & grundare av #jagärhär – som arbetar för ett inkluderande samhälle. Facebookgruppen med samma namn samlar människor som vill motverka falska nyheter, alternativa fakta, samt hatiska & kränkande kommentarer på nätet. Idag har gruppen 75000 medlemmar som tillsammans kämpar för att förändra debattklimatet i Sverige & skapa ett jämställt & jämlikt samhälle där alla får komma till tals.

Anna Lindh-priset, Årets superkommunikatör, Årets Samhällsaktör, Årets Rättvisepris & Faktumgalans integrationspris är några av de utmärkelser som Mina Dennert har tagit emot för #jagärhär. Hör Mina Dennert berätta om arbetet för ett mer inkluderande samhälle.

Arr: #jagärhär

30/SEPT, LÖRDAG. KL 13:45–14:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 3

Fotografer: Johan Bergmark, Fadi Khtabb, Sara Appelgren

Att översätta: lyric essays

Mara Lee & Helena Fagertun. Moderator: Ulrika Dahl

Det senaste året har det givits ut flera feministiska ”lyric essays” av amerikanska författare på svenska, exempelvis Hjältinnor av Kate Zambreno, I love Dick av Chris Kraus & Argonauterna av Maggie Nelson. Det är texter som handlar om skrivande & varande, ofta med ett koncentrerat språk men i fragmentarisk form & ett lekfullt förhållande till autofiktion. Texterna rör sig dessutom i ett gränsland mellan prosa, poesi & facklitteratur – hur är de att översätta? Finns det ett svenskt språk för denna form av skrivande eller måste översättaren uppfinna det?

Mara Lee, författare & översättare till bland annat Anne Carsons verk. Helena Fagertun, författare, redaktör & översättare till Kate Zambreno. Ulrika Dahl är docent i genusvetenskap vid Södertörns universitet.

Arr: Rum för översättning (Akademin Valand, Kulturrådet, Sveriges Författarförbund, Tolk- & översättarinstitutet, Översättarcentrum)

30/SEPT, LÖRDAG. KL 14:45–15:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 3

Fotografer: Moa Karlberg, Cato Lein, Carina Gran

Ut i det andra – ett samtal om romanerna Moll & Barmark

Malin Nord & Elisabeth Rynell. Moderator: Mattias Hagberg

I både Elisabeth Rynells nya roman Moll (Albert Bonniers förlag, 2017) & i Malin Nords roman Barmark (Albert Bonniers förlag, 2017) rör sig kvinnor genom norrländska landskap bortom storstäderna – de utlokaliseras, de flyr, de stannar, de går vilse – & kanske hittar de också en väg.

I ett samtal mellan de båda författarna modererat av kulturjournalisten & författaren Mattias Hagberg diskuteras relationer & konfrontationer mellan människa, landskap & berättelse – i det förflutna, nuet & i framtiden.

Arr: Göteborgs Litteraturhus

30/SEPT, LÖRDAG. KL 15:30–16:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 3

Fotograf: Sara Mac Key

Solidärer – drömmen om en annan värld

Barcelona, 1936. Conxa gräver upp ett gevär & lämnar bort sitt barn. I Gävle får hamnarbetaren Ingemar syn på en annons: ”Hjälp Spaniens kämpande folk!” Vid nyår ger han sig av för att delta i kampen mot fascismen. Kvar är Klara med sitt arbete, sin egen kamp & sin ofödda dotter.

Solidärer (Albert Bonniers förlag, 2017) är en episk roman om krigets konsekvenser, kärlekens former & drömmen om en annan värld. Bokens författare Anna Jörgensdotter, som skriver både prosa & poesi & fick Ivar Lo-priset 2010 för romanen Bergets döttrar, samtalar med Kristofer Folkhammar som är författare, poet och kritiker.

30/SEPT, LÖRDAG. KL 16:30–17:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 3

Berättelsen som redskap för förändring

Under hösten 2017 ger organisationen Individuell människohjälp ut boken Det nya landet – berättelser från Sverige. Vad krävs för att vara en del av Sverige? Vad är ”svenska värderingar” & hur skapas svenskhet?

Boken består av tretton personliga berättelser från Sverige 2017 & är en del av ett antirasistiskt skolprojekt som kommer att turnera i skolor för att diskutera identitet & respekt för andra människor.

Martin Nihlgård, chef för Individuell Människohjälps sverigeverksamhet, samtalar med Ebtisam Mohammedsalih, som medverkar i boken.

Arr: Individuell Människohjälp

30/SEPT, LÖRDAG. KL 17:15–17:45
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 3

Fotografer: Sotarn, Anna-Lena Ahlström, Eva Lindblad, Privat

Feminism, manlighetsnormer & fördomar

Med Hampus Nessvåld, Moa Herngren & Maria Frendsborg. Moderator: Julia Skott.

Hur är det att vara ung tjej eller kille idag? Hur ser rollerna ut? Ska män fortfarande kunna ta en smäll utan att gråta, eller finns det en nytänd feminism på gång? Ett samtal om när könsroller, patriarkala system & synliggjorda maktstrukturer blir något konkret som vi upplever i vår vardag.

Hampus Nessvold gör i sin nya bok Ta det som en man en personlig djupdykning i sig själv & mansrollen. Maria Frensborg är aktuell med Mina smala axlars längtan, en ungdomsroman om identitetssökande samtidigt som man är galet förälskad. Moa Herngren har skrivit Ni kommer sakna mig, en actionfylld bok om det hårda livet i utkanten av tillvaron för en ung människa som tror att hon är odödlig, men bär sina känslor utanpå kroppen.

Moderator: Julia Skott, författare & poddmakare.

Arr: förlaget Bonnier Carlsen

Scen: Kaféscenen

30/SEPT, LÖRDAG. KL 13:00–13:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

KAFÉSCENEN

POLITISK AKTIVISM PÅ INSTAGRAM & INTERNET

Om att ta sin aktivism på allvar på instagram. Kan en instagrambild säga mer än 1000 debattartiklar? Med SAGA BECKER, skådespelare & aktivist samt MARIA RAMNEHILL, transfeminist, skribent & författare. Moderator är ANDREAS NORMAN, författare.

Arr: Svenska Pen

30/SEPT, LÖRDAG. KL 13:00–13:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

KAFÉSCENEN

POLITISK AKTIVISM PÅ INSTAGRAM & INTERNET

Om att ta sin aktivism på allvar på instagram. Kan en instagrambild säga mer än 1000 debattartiklar? Med SAGA BECKER, skådespelare & aktivist samt MARIA RAMNEHILL, transfeminist, skribent & författare. Moderator är ANDREAS NORMAN, författare.

Arr: Svenska Pen

30/SEPT, LÖRDAG. KL 13:45–14:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

KAFÉSCENEN

Om engagemang – hur ökar vi civilsamhällets delaktighet

Engagemang & aktivism finns på många nivåer i samhället. Tidskriften Camino belyser frågor om en hållbar framtid & museet Fredens hus skildrar & diskuterar nationellt & inter­nationellt freds­arbete. Nätverkstan är en oberoende aktör i svenskt & internationellt kulturliv som verkar för kritisk offentlighet, nyskapande & öppenhet.

Är civilsamhället en lösning när samhällsstrukturen brister? Kan individuellt & kollektivt engagemang samverka & i så fall på vilka sätt? Vilken roll kan tidskriften spela som aktiv samhällsaktör för den offentliga debatten & för demokratin & yttrandefriheten? Ett samtal om kultur som samhällsförändrare.

Arr: Tidskriften Camino, Fredens hus, Nätverkstan

30/SEPT, LÖRDAG. KL 14:45–15:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

KAFÉSCENEN

Fotografer: Privat, Ingvar Hjorth, Conny Nylén

Bildning, folkbildning & kampen mot rasismen

Bernt Gustavsson, Sven-Eric Liedman, Jamila Hussein. Moderator: David Karlsson

Ett samtal med utgångspunkt i Bernt Gustavssons nyutgivna bok om bildningsbegreppet Bildningens dimensioner. På vilket sätt har folkbildningen, genom den skandinaviska historien, bidragit till att hålla fördomar & vanföreställningar stången? Vilken roll har den spelat för att bygga & försvara demokratiska institutioner? Finns lärdomar att hämta i dagens politiska situation? Jamila Husseins aktuella bok Heder och hedersvåld. Berättelser, fakta, fördomar kan betraktas som en folkbildningsinsats där fakta ställs mot fördomar vad gäller ett antal brännande samhällsfrågor.

Bernt Gustavsson är idéhistoriker, pedagog & professor emeritus i Utbildning & demokrati. Jamila Hussein är kriminolog & sociolog, utbildad & verksam i Irak & Sverige. Sven-Eric Liedman är professor emeritus i Idé- & lärdomshistoria. David Karlsson är verksam vid Nätverkstan & förläggare på Korpen.

Arr: Korpen förlag

30/SEPT, LÖRDAG. KL 15:30–16:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

KAFÉSCENEN

En skola fri från mobbning

CLAES JENNINGER i samtal med FREDRIK MALMBERG

Varje år tar 50 mobbade skolbarn livet av sig. Ett av dessa barn var Måns som tog sitt liv, 13 år gammal, efter att ha blivit grovt mobbad under sex års tid. I En skola fri från mobbning (Beijbom Books, 2015) beskriver Måns pappa Claes Jenninger, som själv är lärare, vad som hände & vidgar perspektiven till att omfatta de senaste årens forskning & debatt inom området.

Mobbning är en komplex företeelse som finns där otrygga förhållanden råder. Problemet är inte att det saknas regler & lagar utan att de inte följs. Ansvaret ligger ytterst hos skolans huvudman – landets kommuner. Samtidigt spelar människors värderingar & beteenden stor roll. ”En skola fri från mobbning” är ett konstruktivt försök att med hjälp av personliga erfarenheter & kunskap staka ut vägen mot lösningen: Den trygga skolan. Medverkar gör även Fredrik Malmberg, generaldirektör för Specialpedagogmyndigheten, f.d. Barnombudsman.

30/SEPT, LÖRDAG. KL 16:30–17:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

KAFÉSCENEN

Bildning i en värld som brinner

I antologin Manifest22 texter om humaniora och politisk handling diskuterar drygt tjugo studenter & doktorander frågor som: Vad är bildningens plats i dagens politiska landskap? Hur kan humanistiska, kritiska perspektiv hjälpa oss att analysera miljöförstöring, rasism, religiösa spänningar & homofobi? Kan vi tänka oss aktivistisk humaniora, eller humanistisk aktivism? Hur kan akademiker & sociala rörelser dela, utmana, & använda varandras kunskap?

Antologin publiceras av LIR:varia, Institutionen för litteraturvetenskap, idéhistoria & religion vid Göteborgs universitet, hösten 2017. Seminariet är ett samtal mellan bokens redaktörer Meri Alarcón, masterstudent i litteraturvetenskap, Matilda Amundsen Bergström, doktorand i litteraturvetenskap & Tania Kaveh, masterstudent i idéhistoria.

Arr: Institutionen för litteraturvetenskap, idéhistoria & religion, Göteborgs universitet

Scen: Seminarierum 4

30/SEPT, LÖRDAG. KL 11:30–12:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 4

 Fotograf: Alexander Mahmoud

Homonationalism – när sexualiteten blir ett vapen

Tidskriften Ottars chefredaktörer Carolina Hemlin & Anna Dahlqvist samtalar med Anna-Maria Sörberg

Allt fler högerpopulistiska partier i Europa framhåller queerrättigheter för att positionera sig gentemot ”de andra” – migranter, flyktingar & muslimska grupper. Ett av de mer tydliga exemplen är franska Front National. I Homonationalism (Leopard förlag, 2017) undersöker Anna-Maria Sörberg hur sexualitet blivit ett vapen i en nationalistisk rörelse som använder hbtq-rätt för att framstå som progressiv & till att underblåsa motsättningar.

Arr: Ottar

30/SEPT, LÖRDAG. KL 12:15–12:45
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 4

Fotografer: Pernilla Fagerlönn, Åsa Sjöström, Casia Bromberg

Poesins betydelse i & för periferin

David Väyrynen, Marie Silkeberg, Jonas Gren. Moderator: Helena Fagertun

Våren 2017 arrangerade Art Inside Out ett lyrikresidens med namnet Plats. Poesi. Periferi. Sex nordiska poeter tillbringade en månad i halländska samhället Hylte. I tidskriften Provins senaste nummer diskuterar Marie Silkeberg, poet & handledare för lyrikresidenset, David Väyrynen, poet & ordförande för Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr & poeten Jonas Gren poesins relation till platser & särskilt periferin. Moderator: Helena Fagertun, redaktör för Provins.

Arr: Tidskriften Provins & Art Inside Out, region Halland

30/SEPT, LÖRDAG. KL 13:00–13:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 4

Jorge Luis Borges, 1943

 Jag, en jude. Om antifascisten Borges

Lasse Söderberg & Oscar Hemer

För första gången ges den argentinske författargiganten Jorge Luis Borges (1899–1986) en ordentlig presentation på svenska. Bokförlaget Tranan ger ut ett stort urval av hans verk i tre volymer, med start i höst. Den första volymen presenterar den unge Borges, från debuten 1923 fram till det stora genombrottet på 1940-talet. Borges, som också var aktiv antifascist, anklagades på 1930-talet av de argentinska nazisterna för att försöka dölja sitt judiska påbrå. Hans svar finns att läsa i en berömd artikel, ”Jag, en jude”, från 1934.

Utifrån den texten samtalar bokens redaktörer, Lasse Söderberg & Oscar Hemer, om den unge Borges som litterär fixstjärna & stridbar intellektuell.

Arr: Bokförlaget Tranan

30/SEPT, LÖRDAG. KL 13:45–14:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 4

Fotografer: Privat, Privat, Anna Wettergård

Kan historien utmana modern transfobi? 

Linnea Åshede & Erika Alm. Moderator: Sam Holmqvist

Udda, komisk, avvikande. Nutida tolkningar av antika bilder på guden Hermafrodits präglas av modern transfobi. Men bilderna kan också användas för att utmana fördomar.

Hur kan tolkningar av antika bilder användas för att lyfta frågor om modern transfobi? Vad vet vi om hur transpersoner levt i det förgångna? & vad kan vi lära av historien när det gäller hur cis-normer skapas & återskapas?

Välkomna till ett samtal mellan Linnea Åshede, doktor i antikens kultur & samhällsliv, & Erika Alm, doktor i genusvetenskap, Göteborgs universitet. Moderator: Sam Holmqvist, doktor i litteraturvetenskap, Uppsala universitet.

Arr: Göteborgs universitet

30/SEPT, LÖRDAG. KL 14:45–15:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 4

Khaled Alesmael

Before and after the escape: Life as a homosexual in Syria & Sweden

The journalist Khaled Alesmael came from Syria to Sweden in 2014. Life at the refugee center in Småland gave him nightmares while meeting lgbtq-hate & homophobia. In Damascus, before the war, he lead a secret yet free life as gay. Is Sweden really a haven for lgbtq-peope? With Khaled Alesmaels highly appreciated text ”My underground revolution” in Ottar as a staring point you will meet Khaled Alesmael in a talk with Carolina Hemlin & Anna Dahlqvist, editors-in chief of Ottar.

Arr: Ottar

30/SEPT, LÖRDAG. KL 15:30–16:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 4

Fotograf: Maria Söderberg

Bygga berg. Berättelser från Polesien

Sedan början på 1970-talet har den polska journalisten Małgorzata Szejnert utvecklat ett mästerskap i reportageskrivande, både som författare & redaktör. I sin senaste bok vars titel på svenska skulle kunna vara ”Bygga berg. Berättelser från Polesien” skildrar hon Polesien, ett område med en rik historia i gränslandet mellan Polen, Ukraina & Belarus. Ett kapitel ur boken publicerades i Ord&Bild nr 2-3 2017, översatt till svenska av Tomas Håkanson.

Skådespelaren Emelie Strandberg läser ur texten, journalisten & Belaruskännaren Maria Söderberg visar fotografier från Polesien & Ord&Bilds redaktör Marit Kapla samtalar med Małgorzata Szejnert om en fascinerande region långt från maktens centrum. Samtalet hålls på svenska med tolkning från polskan.

Arr: Ord&Bild i samarbete med Polska institutet

30/SEPT, LÖRDAG. KL 16:30–17:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 4

Fotograf: Niklas Sandström

White Monkey

Adrian Perera i samtal med Khashayar Naderehvandi

I sin debutdiktsamling White Monkey skriver Adrian Perera med många röster, många jag. En mor från Sri Lanka som måste lämna sitt språk & sin familj & flytta ut bland åkrar & granar. En far från Finland som röker & talar med sina vänner: ”Förr var vi ett ärligt folk /vi menade vad vi sa och sa det sällan /Nu säger alla något hela tiden.” En mormor vars minne börjar skingras som röken efter palmbladen som bränns. En son – vems monkey är du?

Föräldrarna älskar sonen, som slits itu & tystnar. Familjen lever på den finska landsbygden: ”Pulpeterna är inristade med bomärken / som föräldrarna till barnen i rummet /lämnat efter sig.”

Det här är poesi som uttrycker ömhet, smärta, humor, undertryckt vrede: den politiska dikten är tillbaka!

Moderator är Khashayar Naderehvandi, författare, poet & doktorand i konstnärlig gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. 

Arr: Förlaget

30/SEPT, LÖRDAG. KL 17:30–18:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

SEMINARIERUM 4

Fotograf: Göran Segeholm

Andrum. Om stölden av en flyktingkris & om de bestulna

Med Viktor Banke & Moa Berglöf

Viktor Banke är advokat & företräder bland annat asylsökande. I boken Andrum (Norstedts 2017) berättar han om några av alla de människor som kom till Sverige under 2014-2016; vad de går igenom under asylprocessen, & vad de lämnat. Men det är också en berättelse om svårigheten att bevisa ett skyddsbehov, en ålder, en risk.

Vad hände i Sverige, som på två månader gick från en öppen famn till att försöka minimera möjligheterna att komma hit? Hur påverkar förändringarna de människor som är i behov av skydd?

Kom & lyssna på ett samtal utifrån boken mellan Viktor Banke & Moa Berglöf, kommunikationsexpert & tidigare talskrivare åt Fredrik Reinfeldt.

Arr: Göteborgs Litteraturhus

Scen: Sago- & workshoprummet (Världslabbet)

Välkomna till ett rum där sagor, bilder, skapande, nyfikenhet & kunskapstörst står i centrum!

30/SEPT, LÖRDAG
KL 11:30–12:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

SAGO- & WORKSHOPRUMMET
VÄRLDSLABBET

GRETHE ROTTBÖLL LÄSER UR SIN FJÄRDE BOK OM DE TIO VILDA HÄSTARNA

Doj-doj Dolanga, Rataplan & de andra hästarna ska bjuda in alla djur i trakten till en hejdrundrande julfest. Vad ska alla göra på festen? Allt som är hästkul såklart! Men vad gör man när maskarna inte kan hoppa bock, älgarna inte vill gnägga julsånger & rävarna har andra planer? Ett juläventyr där ingenting blir som man tänkt sig, utan mycket roligare!

BENGT-ERIK ENGHOLM BERÄTTAR & LÄSER UR SIN NYA BOK BLOD

Boken ”Blod” handlar om det där röda som pumpar fram genom våra kroppar. Det är häftigt & spännande, men ingen saga. Det är fakta på blodigaste allvar.

30/SEPT, LÖRDAG
KL 12:30–13:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

SAGO- & WORKSHOPRUMMET
VÄRLDSLABBET

en-hemlig-katt

Cirkus

KATARINA STRÖMGÅRD LÄSER SIN NYA BOK EN HEMLIG KATT

Lo vill så gärna ha ett husdjur. Men får inget. På kvällen när lampan är släckt hörs ett krafsande bakom tapeten i hennes rum.
– Gissa mitt namn, purrar det genom väggen. Så kommer jag till dig.
Lo tänker en stund.
– Silvring, viskar hon.
Då klöser den ett litet hål i tapeten och kryper ut. Det är en katt. En hemlig katt.

IDA BJÖRS VISAR SIN PEKBOK CIRKUS!

Hästarna skrapar med hovarna, akrobaterna värmer upp och publiken sorlar. Ridån går snart upp för cirkus!

Det här är en pekbok för de allra yngsta & Ida Björs bjuder på färgstarka & temperamentsfulla bilder från cirkusens magiska värld.

30/SEPT, LÖRDAG
KL 13:10–13:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

SAGO- & WORKSHOPRUMMET
VÄRLDSLABBET

klapaherrh

EMMA VIRKE LÄSER UR SIN BILDERBOK KLÄ PÅ HERR H

Herr H behöver din hjälp! Se till att han får sina glasögon, sin hatt och sin fluga. Nej, inte den flugan! Har han glömt något?

Nej, det tror Herr H då rakt inte. Vad tror du?

Med Klä på Herr H presenterar Emma Virke en påklädningsbok som inte liknar någon annan – en hysteriskt rolig bilderbok där läsaren interagerar med en surgubbe som verkligen behöver hjälp.

30/SEPT, LÖRDAG
KL 13:45–14:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

SAGO- & WORKSHOPRUMMET
VÄRLDSLABBET

Odd birds & underdogs

Linda Bondestam & Jenny Lucander

De prisbelönta illustratörerna Linda Bondestam & Jenny Lucander mångfaldspysslar & diskuterar annorlunda flickvänskap, hästar, rädsla att lämna barndomen & feministisk lek. Den här workshopen (för barn ungefär i åldern 5–12 år) utgår från Bondestams & Lucanders senaste bilderböcker.

Linda Bondestams Den ofantliga Rosabel handlar om den knubbiga ponnyn Rosabel som river allt, ponnyer hoppar inte höga hinder. Stallets stora finhästar Raingirl, Pinkyslim, Iza Belle & Sunday Morning retas & hör alltid till de utvalda & mamma Margaret förstår ingenting.

Jennys Lucanders Snön över Azharia handlar om två flickor i klass 4B. Det är skiddag. De rymmer från slalombacken & lärarna & ger sig rakt ut i skogen. Behovet av frihet, av att slå sig loss & drömma stora drömmar. En gotisk, skräckromantisk saga om Azharia, frihetens rike.

Dessutom får vi höra om Bondestams Augustprisnominerade Djur som ingen sett utom vi & Lucanders Nordiska rådet-nominerade Vildare, värre, Smilodon.

Arr: Förlaget

30/SEPT, LÖRDAG
KL 13:45–14:30 & 15:45–17:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

SAGO- & WORKSHOPRUMMET
VÄRLDSLABBET

Wikipediaskrivstuga med författartema

Kom & skriv eller förbättra artiklar om författare, böcker eller romankaraktärer på Wikipedia! Stödföreningen Wikimedia Sverige bjuder in till skrivstuga där du kan lära dig om hur du använder & redigerar uppslagsverket Wikipedia. Vi har volontärer på plats som svarar på frågor & som hjälper dig att komma igång.

Kanske är du författare & saknar artikel, eller det fattas en bild i den artikel som redan finns? Titta gärna förbi så försöker vi ordna det. Vi kan även svara på frågor om de artiklar som finns, hur det går att se vem som har skrivit i artikeln, hur många besökare artikeln har, om det finns diskussioner kring artikeln & mycket mer!

Arr: Wikimedia Sverige

30/SEPT, LÖRDAG
KL 14:45–15:30
VÄRLDSKULTURMUSEET

SAGO- & WORKSHOPRUMMET
VÄRLDSLABBET

Fotograf: Selma Grönlund

Galen, rolig & normkreativ högläsning & workshop

Högläsning & ritworkshop med Emma Karinsdotter, författare till ”Lisbet och Sambakungen”, en normkreativ högläsningspärla för barn & barnsliga vuxna, med bilder av Augustnominerade Hanna Gustavsson.

”Lisbet är sju år och bor med sin farmor Sambakungen och den bistra piratkatten Sixten. Lisbet älskar att rita och drömmer om att börja skolan och få en egen kompis. Sambakungen är före detta hemlig agent och älskar geléhallon, att vinna internationella cykeltävlingar och att fuska och ljuga. För det mesta har Lisbet hur kul som helst med farmor, men ibland blir farmor lite mycket.”

Efter högläsningen blir det ritworkshop med skruvade & roliga ritprojekt! Glassagnerecept utlovas!

Arr: förlaget Bonnier Carlsen

Läsa & lyssna (Seminarierum 2)

I ett oavbrutet flöde avlöser röster varandra: i det här rummet kan du under hela dagen lyssna & ta del av variationen & rikedomen inom den samtida svenska litteraturen. Elis Burrau & Johanne Lykke Holm är våra guider genom en mångfald av röster & berättelser. Varmt välkommen att ta din plats & lyssna & att komma & gå som du vill.

30/SEPT, LÖRDAG
KL 11:30–18:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

LÄSA & LYSSNA

Fotografer: Khashayar Naderehvandi, Céline Barwich, Christer Ehrling, Stefan Tell, Eva Bergström, Privat, Sara Moritz, David Relan, Sannah Kvist, Emelie Asplund, Sara Mac Key, Casia Bromberg

11:30–12:20

Gunnar Ardelius

Rasha Alqasim (läser med sin översättare Elisabeth Hjorth)

Andrzej Tichy

Jenny Högström

12:30–13:20

Karin Brygger

Mattias Hagberg

Kristofer Folkhammar

Jenny Tunedal

Petra Mölstad

13:30–14:20

Adrian Perera

Tove Folkesson

Hanna Hallgren

Johannes Ekholm

Stina Nilsson Bassell

14:30–15:30

Sara Stridsberg

Evin Ahmad

Tone Schunnesson

Jila Mossaed

16:30–17:20

Iman Mohammed 

Martina Moliis-Mellberg

Ulf Eriksson

Lone Aburas

Lina Ekdahl

17:30–18:00

Khashayar Naderehvandi

Hanna Nordenhök

Stewe Claeson

Athena Farrokhzad

Scen: Trappscenen

30/SEPT, LÖRDAG. KL 10:30–11:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

TRAPPSCENEN

Fotograf: Mayank Austen Soofi

ARUNDHATI ROY

I samtal med Alex Alvina Chamberland & Tove Folkesson

Arundhati Roys nya roman Den yttersta lyckans ministerium (Brombergs, 2017) är redan uppmärksammad världen över. Det är en roman om kärlek som berättar en historia som är splittrad men ändå håller samman. En roman om hur förtryck & politiska beslut slår mot & inuti människors hjärtan, om utanförskap men också om gränslös solidaritet.

Arundhati Roy läser ur sin nya roman & samtalar med författarna Alex Alvina Chamberland & Tove Folkesson, som möttes för många år sedan genom sin kärlek till Arundhati Roys arbeten.

Välkommen till ett samtal om hur litteraturen kan skapa världar, om olika sorters skrivande & dess politiska möjligheter & begränsningar.

Alex Alvina Chamberland är performancekonstnär & skön- & facklitterär författare. Arundhati Roys texter har sedan tonåren inspirerat henne genom sina sätt att ingripa både handfast politiskt & språkligt poetiskt i världen. Just nu är hon på turné med performanceverket Heal the world or die trying/Witches decide/My (trans)femininity/Danse Sacrale/No title only tidal wave.

Tove Folkesson är författare, aktuell med romanen Ölandssången (Weyler förlag, 2017). Arundhati Roys De små tingens gud fick henne att upptäcka hur språket kan få de grymmaste berättelser att dansa.

Samtalet förs på engelska. This conversation will take place in English.

Arr: Brombergs förlag & Göteborgs Litteraturhus

30/SEPT, LÖRDAG. KL 18:15–19:00
VÄRLDSKULTURMUSEET

TRAPPSCENEN

Fotografer: Stefan Tell, Khim Efraimsson, Anna Persson, Magnus Liam Karlsson

Jag skriver till dig som vet hur våldet känns

Sara Stridsberg, Johannes Anyuru, Ahang Bashi. Moderator: Elisabeth Hjorth

Vad är skörhet & hur kan den förstås i relation till kroppar & ord, historia & samhälle? Varför tala om skörhet när allt som räknas är styrka? Ahang Bashi, Johannes Anyuru & Sara Stridsberg samtalar utifrån sina konstnärskap om den skörhet som väcker rädsla i världen.

Johannes Anyuru är poet & författare, aktuell med romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (Norstedts förlag, 2017). Ahang Bashi är filmskapare & debuterade 2016 med långfilmen Skörheten som Guldbaggenominerades. Sara Stridsberg är författare & dramatiker, aktuell med pjässamlingen Nelly Sachs kommer aldrig fram till havet (Albert Bonniers Förlag, 2017). Sedan 2016 är hon ledamot i Svenska Akademien. Elisabeth Hjorth är författare & forskare i litterär gestaltning vid Konstfack i Stockholm.

Arr: Göteborgs Litteraturhus

30/SEPT, LÖRDAG. KL 19:30–20:15
VÄRLDSKULTURMUSEET

TRAPPSCENEN

Fotografer: Göran Segeholm, Isak Hoffmeyer, Céline Barwich

Bildning, biografi & frigörelse

Med Agneta Pleijel & Suzanne Brøgger. Moderator: Tone Schunnesson

I romanen Doften av en man (Norstedts förlag, 2017) fortsätter Agneta Pleijel den självbiografiska berättelse som startade i Spådomen (Norstedts förlag, 2015). Den unga Agneta flyttar till Göteborg på 1960-talet, studerar på universitetet, läser frenetiskt & gör karriär samtidigt som hon brottas med den inte särskilt självklara rollen som intellektuell kvinna i en patriarkal värld.

Den danska författaren Suzanne Brøgger har varit en litterär ikon sedan 1970-talet. I essäer & självbiografiska romaner skriver hon om kärlek, erotisk frigörelse & det moderna samlivets problem ur ett kvinnligt perspektiv. Hennes senaste bok på svenska var Till T (Norstedts förlag, 2013).

Möt två av Skandinaviens största litterära profiler i ett samtal om bildning, biografiskt skrivande & frigörelse. Moderator är Tone Schunnesson som romandebuterade 2016 med Tripprapporter (Norstedts förlag).

Arr: Göteborgs Litteraturhus

PRESS


I vårt nyhetsbrev kommer du få uppdateringar om vår verksamhet och kommande arrangemang. Vi använder oss av Mailchimps nyhetsbrev och du kan där läsa mer om hur de behandlar dina uppgifter och använder cookies. Du kan när som helst avregistrera dig.