Nyheter

Information till arrangörer, medlemmar och besökare om hösten 2020

Postad den: 19 augusti, 2020
Av: Styrelsen Göteborgs Litteraturhus

Under våren ställde vi in, flyttade fram programpunkter och började sända digitalt. Hösten 2020 vill vi fortsätta sända digitalt, men också öppna litteraturhuset igen. Vi har funderat, möblerat och talat med andra arrangörskollegor.

För att minska smittspridning och följa rådande lagstiftning har vi beslutat om följande regler för litterära möten och arrangemang i Göteborgs Litteraturhuset den kommande tiden:

– Max 25 personer får vistas samtidigt i rummet (publik och medverkande sammanräknade). Ifall arrangören sänder programmet digitalt kan det rekommenderade avståndet mellan besökare dock innebära att färre antal personer får plats sittande, eller att alla inte kan se scenen helt och hållet från sin anvisade plats på grund av att teknisk utrustning tar upp golvutrymme.

– Obligatorisk föranmälan till arrangören/den medlem som står bakom programpunkten. Arrangören tar emot i dörren och hänvisar besökaren till en bestämd plats.

– Rummet möbleras så att det går att sitta med 1,5 meters avstånd mellan varandra (undantag för par eller sällskap som redan umgås mer eller mindre dagligen). Detta gäller även medverkande på scenen.

– Håll helst fönster och och dörr(ar) öppna.

– Arrangören ser till att det finns handsprit vid dörren (finns att fylla på från lager i städförrådet) och uppmanar alla besökare att tvätta eller sprita händerna.

– Vid feber eller andra sjukdomssymptom, även milda: Stanna hemma. Gäller publik, arrangör och medverkande utan undantag.

– Personer över 70 år och personer i riskgrupp bör begränsa sina nära kontakter. Med tanke på rummets utformning tror vi inte att det är någon bra idé att besöka Göteborgs Litteraturhus just nu om du tillhör en riskgrupp.

– Undvik mingel. Eventuella förfriskningar (lättare fika, drycker, frukt) får serveras endast med hänsyn till situationen, utan risk för smittspridning.

– Var fortsatt noga med att inte blockera utrymningsvägarna (de två branddörrarna och entrén) med bord, stolar vid ommöblering.

Riktlinjerna bygger på att vi på litteraturhuset, andra arrangörer, medverkande och publik samspelar för att hålla situationen säker för alla som vistas i rummet.

Vi hjälper gärna till med att hitta bra lösningar som gör det möjligt att genomföra litterära arrangemang på ett eller annat sätt under förutsättningen att dessa riktlinjer följs – många mindre men säkra arrangemang är trots allt mycket bättre än inga alls. Välkomna!